Menu

Olet täällä

Rio Areena - hyvä huono esimerkki

Kesäolympialaiset ovat jo hyvässä vauhdissa. Tällä kertaa kilpailut käydään kuuden tunnin aikaerolla Suomeen nähden, mutta suomalaisten riemuksi YLE lupasi jo kuukausia etukäteen tarjota kaikki lajit sekä suorina että jälkilähetyksinä Rio Areena -applikaation kautta. Kuitenkin jo ensimmäisen kilpailupäivän aikana YLE sai kovaa kritiikkiä sovelluksen käyttöön liittyvistä ongelmista. Miksi?

On vaikea päättää, mistä aloittaisi. No, ihan ensin on ainakin myönnettävä, että sovelluksen ongelmista ei voi syyttää pelkästään Yleisradiota, sillä toteutuksen pohjasta vastaa itse OBS eli kansainvälinen Olympic Broadcasting Services. Periaatteessa sovellus on kuulemma täysin sama kuin Sotchin talviolympialaisissa vuonna 2014 käytetty netti-tv-sovellus.

YLE on tuottanut vuosikymmenten ajan laadukasta urheilusisältöä suomalaisille ja jättänyt kilpailijansa selkeästi varjoonsa tarjonnallaan, asiantuntevilla selostajillaan, oheistuotannollaan ja oikeastaan kaikilla muillakin osa-alueilla. Sen takia onkin valitettavaa, että huonosti tehty pohjatyö, siis ulkopuolisen tahon toimesta, saa laadukkaan toimijan näyttämään huonolta.

On myös vaikeaa keksiä edes yksi hyvä syy sille, miksi neljän vuoden välein järjestettävää maailman suurinta urheilutapahtumaa varten ei saada toimivaa netti-tv-palvelua aikaiseksi. Muistan katselleeni vuoden 2012 olympialaisia netin välityksellä oman koneeni selaimesta. Silloin kaikki toimi verrattain hyvin, tai ainakin paremmin kuin nyt neljä vuotta myöhemmin. Ajattelin tuolloin, että tässä on tulevaisuutta ja pian katselemme juuri haluamaamme lajia juuri silloin kun haluamme, ongelmitta.

Flash™ from the past

Nyt on kuitenkin menty kaikessa mielessä vain taaksepäin. Jatketaan tarinaa sillä, että Rio Areena -sovellus on toteutettu Flashillä. Siis tekniikalla, jonka tukemisen esimerkiksi Apple lopetti hyvin perustein ensimmäinen iPhonen julkaisun yhteydessä vuonna 2007. Ei siis ollenkaan ihme, että iOS-käyttäjät valittivat olympialaisten jo alettua, että sovellus ei toimi ollenkaan.

Apple ei suinkaan ole ainoa, joka pyrkii Flashistä eroon. HTML5 ja muut uudemmat tekniikat ovat mahdollistaneet huomattavasti tehokkaampien, vakaampien ja mukautuvampien sovellusten kehittämisen, minkä seurauksena myös Googlen Chrome-selaimessa Flash on oletuksena kokonaan pois käytöstä. Itse Flashin kehittäjä, Adobe, lopetti kyseisen tuotteen kehittämisen mobiililaitteille vuonna 2012.

Itselläni ei ole ollut Flash-lisäosaa asennettuna pääkäyttöisessä selaimessani pitkään aikaan, koska sille ei yksinkertaisesti ole ollut minkäänlaista järkevää käyttöä.

Flash on yksinkertaisesti historiaa, on ollut jo pitkään. Siksi on ihmeellistä, että 2012 vuoden olympialaisten nettilähetykset toteutettiin uudemmilla ja paremmin toimivilla tekniikoilla, kuin nyt käynnissä olevien olympialaisten lähetykset.

Osittain Rio Areena -sovellus on täytynyt rakentaa tietyille alustoille lähes kokonaan uudestaan, sillä Flashillä rakennettu sovellus ei yksinkertaisesti käänny suoraan (tai edes epäsuoraan) kaikille laitteille. Miksi siis ylipäänsä tehdä sovellus tekniikalla, joka ei toimi kaikilla halutuilla alustoilla, kun hyviäkin vaihtoehtoja on olemassa?

Tärkeät yksinkertaiset asiat

Suurta yleisöä ei tietenkään kiinnosta millä tekniikalla sovellus on tehty. Nyt tullaan kuitenkin hyvään esimerkkiin käytettävyydestä. Miksi tähän sovellukseen on kirjauduttava joka kerta ja miksi kirjautumisen jälkeinen latausaika on useimmiten puuduttavan pitkä? Miksi livelähetykseen siirryttäessä lähetys alkaakin tallennettuna alusta? Miksi sovellus näyttää maanantaina vain sunnuntain ohjelmatietoja? Miksi ohjelmataulukko hyppää itsellään takaisin ylös juuri kun olen päässyt lukemaan haluamaani kohtaa taulukon alareunasta? Miksi lähetystä ei voi striimata AppleTV:n kautta iPadistä televisioon?

Ja miksi "päivän suomalaiset" -sivu näyttää tältä:

Yle Rio Areena - käytettävyys huipussaan

Kun nämä perusasiat ovat aivan päin honkia, jää sovelluksesta todella surkea maku. On puuduttavaa seurata lähetystä, kun selostaja on puoli minuuttia kuvaa edellä. Eipähän tule nähtyä turhia yllätyksiä. Toisinaan suomenkielinen selostus pätkii niin ärsyttävästi, että ainoa mahdollisuus on ottaa käyttöön espanjankielinen selostus. Toisaalta vaihtoehdot alkavat olla jo vähissä siinä vaiheessa, kun koripallo-ottelua seuratessa äänet tulevat samaan aikaan käynnissä olevasta käsipallopelistä.

Käytettävyyteen liittyvät pienet ongelmat ja kirjoitusvirheet (kuten "rygby" ja "twtter") voi antaa anteeksi, mutta jos sovellus ei pysty täyttämään sen tärkeintä tehtävää, voi sen leimata täydelliseksi epäonnistumiseksi. Varsinkin, kun otetaan huomioon käytettävissä olevat resurssit, mahdollisuudet ja aika.

Ymmärrän toki myös YLE:n tuskan, hehän ovat osittain vain sijaiskärsijänä tässä. YLE tekee todella hyvää työtä urheilulähetystensä osalta, se on tänäkin kesänä todistettu jo useaan kertaan ja sitä todistetaan Riossakin parhaillaan. Osa minusta uskookin, että jos tämän sovelluksen kehittäminen ja järjestely olisi jätetty YLE:n harteille, en kirjoittaisi tällä hetkellä blogia kyseisen projektin epäonnistumisesta.

Rio Areena -sovellus on joka tapauksessa erittäin hyvä esimerkki huonosta suunnittelusta ja toteutuksesta, sen virheistä voi vain oppia.

12.8.2016
Tuukka
Menu