Menu

Olet täällä

Miksi me käytämme Drupalia?

Verkkosivuprojektissa asiakkaan toiveena on usein mahdollisuus päivittää sivuston sisältöä itse. Olivatpa tarpeet sitten yksinkertaisia (esimerkiksi uutisten julkaisu) tai monimutkaisempia, kuten vaikkapa verkkokaupan ylläpito, me Kukumossa olemme halunneet tehdä sivuston päivittämisestä asiakkaillemme mahdollisimman helppoa.

Nykyaikainen sivusto rakennetaankin lähes poikkeuksetta jonkin julkaisujärjestelmän ympärille, jonka avulla sisällön päivittäminen on mahdollisimman vaivatonta ja sujuvaa. Näitä järjestelmiä ovat esimerkiksi Drupal ja WordPress, jotka hallitsevatkin markkinoita tällä hetkellä todella vahvasti. Muita järjestelmiä ovat esimerkiksi Joomla, Crasmanager ja Concrete5, joista itse olen käyttänyt kaikkia enemmän tai vähemmän. Loppukäyttäjän, siis asiakkaan, kannaltahan on lopulta yhdentekevää, mikä järjestelmä on käytössä, kunhan se toimii, on käyttäjäystävällinen ja tarjoaa hyvät työkalut. Ja näinhän sen kuuluukin olla, ei asiakkaan tarvitse vertailla lukuisia vaihtoehtoja, me olemme tehneet sen hänen puolestaan!

Olemme käyttäneet Drupalia julkaisujärjestelmänä kaikissa asiakasprojekteissamme, pois lukien tapaukset joissa asiakkaalla on ollut selkeä toive jonkin muun julkaisujärjestelmän suhteen tai jokin järjestelmä on ollut jo valmiiksi käytössä. Myös omat sivumme on toteutettu Drupalia hyödyntäen. Mutta miksi olemme kyseiseen järjestelmään päätyneet, toisin sanoen: miksi Drupal eikä jokin muu? Tässä kirjoituksessa esitän asiakkaan näkökulmasta katsottuna viisi erittäin hyvää syytä käyttää Drupalia.

1. Hinta-laatusuhde

Drupal on ilmainen ja tulee aina olemaan. Asiakkaan ei siis tarvitse sitoutua kuukausihinnoiteltuun tuotteeseen tai selvittää, millaisia ominaisuuksia eri hintaisissa paketeissa on. Tarkoittaako ilmainen sitten huonoa tuotetta? Ei missään nimessä. Drupalia on kehitetty vuodesta 2001 lähtien ja kehitys jatkuu edelleen. Drupalin ympärille muodostunut yhteisö (Drupal community) on yksi maailman suurimmista avoimen lähdekoodin yhteisöistä, joka kattaa yli miljoona kehittäjää, suunnittelijaa, tukijaa ja muuta projektin mahdollistavaa tahoa.

Laadusta kertoo myös se, että muiden muassa seuraavat isot tahot ovat toteuttaneet sivustonsa Drupalia käyttäen: Sanoma, Nokia, Valkoinen talo, YLE ja Casino Helsinki.

2. Mahdollisuudet ja työkalut

Julkaisujärjestelmä ei välttämättä ole osuvin termi Drupalin kohdalla, sillä kyseessä on enemmänkin julkaisujärjestelmän raakile tai framework, josta jokainen voi rakentaa mieleisensä valmiin järjestelmän. Drupal ei siis ole niin käyttövalmis tuote kuten esimerkiksi WordPress. Ja tämä on nimenomaan yksi niistä suurimmista syistä, miksi Kukumossa käytetään Drupalia: mahdollisuus rakentaa järjestelmä suoraan asiakkaan tarpeita vastaavaksi.

Mikään julkaisujärjestelmä ei nimittäin ole suoriltaan täysin asiakkaan tarpeita vastaava, oli se kuinka valmis tahansa. Tällaisen järjestelmän kohdalla käykin helposti niin, että mukana tulee paljon sellaista, mitä ei edes tarvita ja minkä poistamiseen menee turhaan aikaa ja energiaa. Drupal on kuin laatikollinen legopalikoita, joista rakennetaan juuri sellainen linnake kuin SINÄ haluat. Se ei ole valmiiksi rakennettu linnake, joka joudutaan ensin purkamaan osiin, jotta varsinaiset rakennustyöt päästään aloittamaan.

Ja kuten edellisessä kohdassa tuli todettua, on Drupalin ympärillä toimiva yhteisö todella laaja. Tämä yhteisö tuottaa, kehittää ja testaa uusia ominaisuuksia jatkuvalla syötöllä. Näitä ominaisuuksia (moduuleita) hyödyntäen Drupal on helposti laajennettavissa oikeastaan minkälaisiin tarpeisiin tahansa. Drupalia ei olekaan suunniteltu vain tietynlaisia käyttötarkoituksia varten, vaan Drupalin ympärille voidaan helposti rakentaa esimerkiksi seuraavia kokonaisuuksia:

  • Yrityksen perussivusto
  • Blogisivusto
  • Verkkokauppa
  • Kampanjasivusto
  • Keskustelupalsta
  • Portfolio
  • Ajanvarausjärjestelmä
  • Monikielinen kokonaisuus
  • Jne.

On myös huomionarvoista, että kaikkia näitä kokonaisuuksia voidaan yhdistellä keskenään pitäen kaikki osa-alueet saman järjestelmän yhteydessä. Et siis tarvitse yhtä järjestelmää perussivustolle, toista verkkokaupalle ja kolmatta blogille.

3. Turvallisuus

Verkkosivustojen hallintaan tarkoitetut julkaisujärjestelmät ovat joutuneet taistelemaan erilaisia hyökkäyksiä vastaan heti alusta alkaen. Ja tietenkin, mitä suositumpi järjestelmä, sitä enemmän hyökkäyksiä on yritetty. Drupal on kuitenkin oikein asennettuna ja päivitettynä erittäin turvallinen vaihtoehto, enkä ole haavoittuvuuksia todennut.

Tämän lisäksi Drupaliin on tarjolla useita turvallisuutta entisestään lisääviä laajennuksia.

4. Käytettävyys

Drupalin käyttöliittymän selkeys ja yksiselitteisyys tekevät sivuston sisällön päivittämisestä todella helppoa, oli kyseessä sitten yksinkertaiset tekstipäivitykset tai monimuotoisemmat päivitykset. Ylläpitäjille suunnattu käyttöliittymä on myös muokattavissa ja laajennettavissa tarpeita vastaavaksi. On myös mahdollista luoda erilaisia käyttäjäryhmiä, joille voidaan myöntää erilaiset käyttöoikeudet kuin toisille.

Tekstinmuotoilu, median hallinta, sisällön luokittelu, käyttäjähallinta ja muut vastaavat ominaisuudet ovat kaikki hyvin selkeästi toteutettuja ja uudenkin oppiminen käy nopeasti. Valmiiden ominaisuuksien lisäksi erikoisempiakin lisäominaisuuksia voidaan rakentaa tarvittaessa itse.

Me myös toimitamme aina asiakkaillemme kirjallisen ja juuri heidän sivustonsa ylläpitämiseen tarkoitetun päivitysohjeen. Tämän lisäksi olemme puhelimen ja sähköpostin ulottuvilla valmiina neuvomaan, jos sormi syystä tai toisesta menee suuhun.

5. Hakukoneoptimointi

Jokainen www-julkaisujärjestelmä taitaa tällä hetkellä mainostaa itseään hakukoneystävällisyyden avulla. Lopulta julkaisujärjestelmä voi tehdä hyvin vähän hakukonenäkyvyyden edistämiseksi, mutta se mikä on mahdollista tehdä, on Drupalissa tehty todella hyvin. Ja se, mikä hakukoneoptimoinnissa jää pakostikin www-suunnittelijan, -kehittäjän ja sisällöntuottajan vastuulle, on Drupalin yhteydessä harvinaisen helppo toteuttaa.

Hakukoneoptimoinnin osalta kannattaakin ehkä puhua järjestelmän "hakukoneoptimointivalmiudesta" tai "hakukoneoptimointimahdollisuuksista" kuin itse optimoinnista, sillä optimoinnin lopullinen toteuttaminen on aina asiantuntijan vastuulla. On kuitenkin hyvä huomioida, että joidenkin julkaisujärjestelmien kohdalla mahdollisuudet tuottaa hakukoneystävällistä sisältöä ja pitää sivusto kokonaisuudessaan hakukoneiden suosiossa, voi olla yllättävän haastavaa. Drupalin kohdalla näin ei ole, päinvastoin.

Yhteenveto

Drupal vai WordPress? Tämä vastakkainasettelu on saamassa jo samanlaiset mittasuhteet kuin kysymykset "Canon vai Nikon?" ja "Mac vai Windows?". Lopultahan kyse on hyvin pitkälti mielipiteestä ja omasta mieltymyksestä suuntaan tai toiseen, sillä taitavissa käsissä lopputulos on käytetyistä työkaluista huolimatta erinomainen. Mutta tässä kirjoituksessa listatut asiat on kuitenkin hyvä pitää mielessä.

Mikään järjestelmä ei nimittäin ansaitse pysyvää hyvää mainetta ja asemaansa markkinoilla vahingossa. Drupalia hyödyntäen pystymme varmasti toteuttamaan sinun ja/tai yrityksesi tarpeita vastaavan kokonaisuuden, olivatpa nämä tarpeet kuinka laajoja tai suppeita tahansa.

Voit myös lukea lisää tarjonnastamme verkkosivustojen ja hakukoneoptimoinnin osalta.

14.3.2016
Tuukka
Menu