Menu

Olet täällä

Hop hop!

Harva asia on yhtä aikaa sekä positiivinen että negatiivinen. Piiskaa pois laiskuuden ja siivittää usein myös parempiin tuloksiin, toisaalta sanana äärimmäisen kielteinen ja tunteena ahdistava. Kiire.

Selvisin voittajana! Kun kaiken saa kiireestä huolimatta tehtyä viime tipassa, on olo mahtava, mahdollisesti tässä on syy koko tilanteen syntymiseenkin.

Ainakin allekirjoittanut tunnistaa itsessään tämän piirteen – lykkää tiettyjä asioita eteenpäin, tuntee huonoa omaatuntoa, stressaantuukin, ja lopulta tekee valmiiksi juuri määräaikaan mennessä.

Aikatauluttaminen ei aina ole asenteesta kiinni.

Aina aikatauluttaminen ei ole asenteesta tai järjestelyistä kiinni. Etenkin yrittäjäaikana olen kokenut haasteeksi useiden projektien päällekkäin kasautumisen.

Työtä on otettava vastaan silloin, kun sitä tarjotaan, ja asiakkaalle vastattava, kun puhelin soi. Jos joku muu työ silloin keskeytyy, on tehtävä parhaansa, jotta tilanne vaikuttaisi asiakkaaseen mahdollisimman vähän. Usein tämä tarkoittaa työpäivän jatkamista vapaa-ajan puolelle.

Jos on ajauduttu tilanteeseen, jossa liian monta projektia alkaa yhtä aikaa, on vaikeaa tarttua niistä mihinkään tai päättää, missä järjestyksessä etenee, kun takaraivossa jyskyttää ajatus, että on mahdotonta saada kaikkea tehtyä toivotussa ajassa.

Kiire tappaa helposti luovuuden. Omalla alallani se on pahinta, mitä voi tapahtua. Omaperäiset ideat syntyvät harvoin hikikarpaloiden virratessa. Alan työnantajien olisi tärkeää tajuta tämä. Joskus asiakkaan toivoma aikataulu ei mahdollista oikeasti luovaa, idearikasta työtä – ja siitä pitää uskaltaa sanoa. Silloin neuvottelutaidot punnitaan.

Omaperäiset ideat syntyvät harvoin hikikarpaloiden virratessa.

Äärimmäisen positiivinen asiahan se toisaalta on, että työpaikalla on kiire. Joku voisi sanoa, että yrityksellä menee huonosti, jos koskaan ei tule kiire. Mutta miten tasapainottaa tilanne niin, että jokaisella tekijällä on tekemistä, muttei liikaa?

Mitä enemmän päivät koostuvat eri asiakkaille tehtävistä, eri laajuisista töistä jatkuvampien projektien sijaan, sitä vaikeampi töiden kasautumista on välttää. Pohjatyö kannattaa tehdä hyvin.

Muutamasta jutusta on ollut minulle apua. Eri työt pitää aikatauluttaa järkevästi niin, ettei mene lupaamaan ympäripyöreästi jokaiselle, että ”loppukuusta on valmista”. Aikatauluun tulee aina jättää varapäiviä, sillä odottamattomat ongelmatilanteet sotkevat tehokkaasti suunnitelmat.

Älä suunnittele käyttäväsi viikonloppuja työntekoon. Niitä tilanteita tulee suunnittelemattakin.

Jaksaakin pitää. Niinpä aikataulua ei saa missään nimessä vielä tässä vaiheessa suunnitella niin, että ”tuossa voin tehdä viikonlopunkin, jos tulee tiukka paikka”. Deadlinet pitää edes yrittää sijoittaa limittäin, ei samaan rakoon.

Jos toimii yrittäjänä, on muistettava, että johonkin väliin on mahdutettava myös omasta yrityksestä huolehtiminen – vielä somea ja nettisivujakin olisi hyvä (tai minunhan pitäisi sanoa: elintärkeää) säännöllisesti päivittää.

Tsemppiä samojen haasteiden kanssa painiville!

11.4.2017
Hanna
Menu